マグロ及びカツオ魚骨からの魚油の抽出とその品質に及ぼす凍結粉砕と乾燥操作の影響 <論文>

粉体工学会誌 39 巻 6 号 454-458 頁 2002 発行
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タイトル ( jpn )
マグロ及びカツオ魚骨からの魚油の抽出とその品質に及ぼす凍結粉砕と乾燥操作の影響 <論文>
タイトル ( eng )
Effect of Freeze-Grinding and Drying Process on the Quality of Fish Oil Extracted from Fish Bone of Yellow-fin Tuna and Bonito
作成者
首藤 崇宏
岡田 真希子
収録物名
粉体工学会誌
39
6
開始ページ 454
終了ページ 458
抄録
We extracted fish oil from fish bone that had been mechanically separated by a freeze-grinding method from the backbone offal of yellow-fin tuna. The fish oil content was 16.17% in the spine of yellow-fin tuna, and 15.43% in the fish bone mechanically separated from the backbone offal.

The influence of freeze-grinding on fish oil quality was examined by comparing oil from fresh bonito spine. Freeze-grinding did not affect the fish oil quality without changing the acid value and fatty acid composition of the oil.

The influence of fish bone drying operations on the amount and quality of extracted fish oil was also examined using fresh bonito spine. Extracted fish oil increased up to 6.5-10.9% by the fish bone drying operation. However, prolonged drying accelerated fish oil degradation. Fish oil was found to be less degraded by freeze drying than oven drying.
著者キーワード
Freeze-grinding
Fish born
Fish oil
Extraction
Drying
NDC分類
製造工業 [ 580 ]
言語
日本語
資源タイプ 学術雑誌論文
出版者
粉体工学会
発行日 2002
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 0386-6157
[NCID] AN00222757