化工澱粉糊化液の流動特性評価のための簡易測定法 <技術報告>

日本食品科学工学会誌 43 巻 8 号 970-974 頁 1996-08-15 発行
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タイトル ( jpn )
化工澱粉糊化液の流動特性評価のための簡易測定法 <技術報告>
タイトル ( eng )
Convenience Procedure for the Evaluation of Flow Properties of Gelatinized Modified Starch Suspensions
作成者
朝田 仁
収録物名
日本食品科学工学会誌
43
8
開始ページ 970
終了ページ 974
抄録
A vertically placed test tube (ID : 22 mm, L : 200 mm) contained 25 grams of gelatinized starch sample was tilted to angle of -20° from horizontal line, and the flowing time of leading edge of the sample solution from initial position to the test tube mouth was measured. The values of the flowing time, t, were correlated with the power law flow parameters of the samples measured by using a capillary viscometer. The log t values increased linearly with the increase of starch concentration. The values of log K and log μa correlated linearly with log t irrespective of origin, level of substitution, cross-linking level, and concentration of the modified starches, where K is consistency factor and μa is apparent viscosity. The values of flow behavior index, n, were also correlated with the t values as one regression curve.
たれ類の増粘剤である化工澱粉糊化液の流動特性を, 管形粘度計と試験管傾斜法で測定し, それぞれのレオロジーパラメータを比較, 検討した. 澱粉濃度3~5% (w/w)の範囲で化工澱粉糊化液の3種類の流動パラメータと, 試験管傾斜法のパラメータの流動時間tの関係を調べたところ, この流動時間tは, 管形粘度計で測定したコンシステンシー係数K, 流動挙動指数nおよびみかけ粘度μaと, それぞれ高い相関関係があることを認めた. これらの関係は, 化工澱粉の濃度, 由来澱粉種, リン酸架橋度や置換基の種類に依存しなかったことから, 経験的簡易法である試験管傾斜法を定量化できた.
NDC分類
家政学・生活科学 [ 590 ]
言語
日本語
資源タイプ 学術雑誌論文
出版者
日本食品科学工学会
発行日 1996-08-15
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 1341-027X
[NCID] AN10467499
[URI] http://www.journalarchive.jst.go.jp/japanese/jnlabstract_ja.php?cdjournal=nskkk1995&cdvol=43&noissue=8&startpage=970