Study on the Flow Behavior in the Low Flow Region of Skim Milk Solutions

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ファイル情報(添付)
JFacApplBiolSciHU_19_1.pdf 739 KB 種類 : 全文
タイトル ( eng )
Study on the Flow Behavior in the Low Flow Region of Skim Milk Solutions
タイトル ( jpn )
脱脂粉乳水溶液の低流速域における流動特性に関する研究
作成者
Kubota Kiyoshi
Matsumoto Toshiya
Suzuki Kanichi
Hosaka Hideaki
収録物名
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
19
1
開始ページ 1
終了ページ 9
抄録
液状食品に関する流動方程式は,各種装置を設計,制御をしていく場合に必要となる。本研究では,低濃度の脱脂粉乳水溶液の流動特性に関する研究を温度を変えて行なった。流動特性の測定には圧力を変化させて操作ができる毛管形粘度計を使用した。

低流速域において,ニュートン流動方程式が適用できた。得られた粘性パラメータを次に示す。
γ=(1/K)(gcτ-gcτy)^n
n=1.0,τy=0.0
K=10^0.0241S-4.94 exp(3.96×10^3/RgT)(g/cm・sec)
t=30~60℃, S=0~25.3wt%
ここで,(sec^-1):せん断速度, τ(gf/cm^2): せん断応力, gc=980.7g・cm/gf・sec^2: 重力換算係数, Rg=1.987cal/g-mol・°K: 気体定数である。
The flow equations of liquid foods are important for the designing and controlling of various apparatuses. In this paper, we studied the flow behavior of skim milk solutions under low concentration at various temperatures. For measuring the flow behavior, we used a capillary tube viscometer operated under various pressures.

For the low flow region, a Newtonian flow equation was applied. The viscometric parameters are shown as follow:
γ= (1/K)(gcτ-gcτy)n, n=1.0, τy=0.0,
K=10^0. 0241s-4.94 exp(3. 96×10^3'/ RgT) (g/cm・sec)
t =30~60°C, S=0~25. 3 wt%
where, γ(sec^-1): shear rate, τ(gf/cm^2): shear stress, gc=980.7g·cm/gf·sec^2: gravitational conversion factor and Rg=1.982 cal/g-mol·°K: gas constant.
NDC分類
医学 [ 490 ]
言語
英語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学生物生産学部
発行日 1980-07-30
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621
[NAID] 40004291966