Study on the Flow Behavior in the Low Flow Region of Skim Milk Solutions
広島大学生物生産学部紀要 Volume 19 Issue 1
Page 1-9
published_at 1980-07-30
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File |
JFacApplBiolSciHU_19_1.pdf
739 KB
種類 :
fulltext
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Title ( eng ) |
Study on the Flow Behavior in the Low Flow Region of Skim Milk Solutions
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Title ( jpn ) |
脱脂粉乳水溶液の低流速域における流動特性に関する研究
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Creator |
Kubota Kiyoshi
Matsumoto Toshiya
Suzuki Kanichi
Hosaka Hideaki
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Source Title |
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
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Volume | 19 |
Issue | 1 |
Start Page | 1 |
End Page | 9 |
Abstract |
液状食品に関する流動方程式は,各種装置を設計,制御をしていく場合に必要となる。本研究では,低濃度の脱脂粉乳水溶液の流動特性に関する研究を温度を変えて行なった。流動特性の測定には圧力を変化させて操作ができる毛管形粘度計を使用した。
低流速域において,ニュートン流動方程式が適用できた。得られた粘性パラメータを次に示す。 γ=(1/K)(gcτ-gcτy)^n n=1.0,τy=0.0 K=10^0.0241S-4.94 exp(3.96×10^3/RgT)(g/cm・sec) t=30~60℃, S=0~25.3wt% ここで,(sec^-1):せん断速度, τ(gf/cm^2): せん断応力, gc=980.7g・cm/gf・sec^2: 重力換算係数, Rg=1.987cal/g-mol・°K: 気体定数である。 The flow equations of liquid foods are important for the designing and controlling of various apparatuses. In this paper, we studied the flow behavior of skim milk solutions under low concentration at various temperatures. For measuring the flow behavior, we used a capillary tube viscometer operated under various pressures.
For the low flow region, a Newtonian flow equation was applied. The viscometric parameters are shown as follow: γ= (1/K)(gcτ-gcτy)n, n=1.0, τy=0.0, K=10^0. 0241s-4.94 exp(3. 96×10^3'/ RgT) (g/cm・sec) t =30~60°C, S=0~25. 3 wt% where, γ(sec^-1): shear rate, τ(gf/cm^2): shear stress, gc=980.7g·cm/gf·sec^2: gravitational conversion factor and Rg=1.982 cal/g-mol·°K: gas constant. |
NDC |
Medical sciences [ 490 ]
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Language |
eng
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Resource Type | departmental bulletin paper |
Publisher |
広島大学生物生産学部
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Date of Issued | 1980-07-30 |
Publish Type | Version of Record |
Access Rights | open access |
Source Identifier |
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621
[NAID] 40004291966
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