簡便な方法を用いた非等温プロセスにおける速度パラメータの設定

生物生産学研究 Volume 32 Issue 2 Page 135-143 published_at 1993-12
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File
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Title ( jpn )
簡便な方法を用いた非等温プロセスにおける速度パラメータの設定
Title ( eng )
Determination of the Rate Parameters in Non-isothermal Processes used Simple Methods
Creator
Kubota Kiyoshi
Zhang Ge
Source Title
生物生産学研究
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
Volume 32
Issue 2
Start Page 135
End Page 143
Abstract
各種食品のクッキング、殺菌など食品を各種変換、処理する装置を設計し、制御化を行っていくためには、食品のクッキングなど変換、処理する非等温実験を行って、得られる実験データからアレニウス式における速度パラメータを設定していくことが必要になることがある。これまでにジャガイモのクッキング速度式の設定を例として、非線形最小二乗法を用いる方法(久保田ほか, 1981, 1988)と、簡便な手法を用いる方法(岡崎ほか, 1991, 1992, 張ほか, 1993-B)とを用いる研究を行ってきた。本研究では、これまでに示してきた簡便な手法について比較検討を行った。本研究で提案した改良したクッキング値を用いる方法は、簡便な事法の一方法としてクッキング値を用いるこれまでに利用されてきている方法よりも有用であった。岡崎により提案された修正クッキング時間を用いる方法(岡崎ほか, 1992)も有用な方法であった。
In order to design and to control various food transforming apparatuses such as for the chemical reactions, cooking, sterilization and so on of food materials, it is necessary to determine the Arrhenius' rate parameters from the non-isothermal experimental data of cooking and so on of food. In previous papers, we have studied the cooking rate equations of potato by various methods such as non-linear least square method (KUBOTA et al., 1981, 1988) and simple methods (OKAZAKI et al., 1991, 1992, ZHANG et al., 1993-B). In this paper, we investigated the determination of the rate parameters in non-isothermal processes by using simple methods proposed in previous papers. The modifyed cook value method in this paper was useful for finding the rate parameters in cooking rate equations. The corrected cooking time method (OKAZAKI et al., 1992) was useful too as simple method.
Keywords
クッキング
ジャガイモ
食品
速度式
速度パラメータ
cooking
food
potato
rate equation
rate parameter
NDC
Domestic arts and sciences [ 590 ]
Language
jpn
Resource Type departmental bulletin paper
Publisher
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
Date of Issued 1993-12
Publish Type Version of Record
Access Rights open access
Source Identifier
[ISSN] 1341-691X
[NCID] AN10409040