ジャガイモのマイクロ波加熱乾燥における試料形状と褐変化に関する研究

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タイトル ( jpn )
ジャガイモのマイクロ波加熱乾燥における試料形状と褐変化に関する研究
タイトル ( eng )
Studies among the Sample Size and the Browning on Microwave Heated Drying of Potato
作成者
呂 聯通
久保田 清
収録物名
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
29
2
開始ページ 159
終了ページ 164
抄録
前報(久保田ら,1990, 呂ら,1990)において,簡便なマイクロ波加熱乾燥装置の試作を行い、大きさ、形状を変えたジャガイモなどを例として、簡単な乾燥速度式の設定に関する研究を行った。その結果、温度上昇の原因で発生する褐変化がジャガイモの大きさの増加に伴なって増加し、局部的に発生した。本研究では、ジャガイモのマイクロ波加熱乾燥における試料の大きさ、形状と褐変化の関係に関する研究を行った。その結果、試料の最大長さ、厚さを減少させることによって褐変化を減少できることがわかった。
In a previous paper (KUBOTA et al., 1990, Lu et al., 1990), we have studied a convenient microwave heated drying instrument, and studied the simple drying-rate equations of potato and so on by using the some shapes of samples. And then, we observed that the browning according the temperature rises increased by increasing in size of potato samples, and the browning depended on the location. In this paper, we studied the relations among the size and shape and the browning on microwave heated drying of potato, and we could decrease the browning according the temperature rises by gradually reducing the maximum length and the thickness.
NDC分類
家政学・生活科学 [ 590 ]
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
発行日 1990-12
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621