Embryonic Development of Amictic Eggs of a Rotifer Brachiounus plicatilis
広島大学生物生産学部紀要 27 巻 2 号
93-99 頁
1988-12 発行
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種類 :
全文
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タイトル ( eng ) |
Embryonic Development of Amictic Eggs of a Rotifer Brachiounus plicatilis
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タイトル ( jpn ) |
シオミズツボワムシの胚発生過程
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作成者 |
Castellanos Paez Maria Elena
Kurokura Hisashi
Kasahara Shogoro
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収録物名 |
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
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巻 | 27 |
号 | 2 |
開始ページ | 93 |
終了ページ | 99 |
抄録 |
筆者らはシオミズツボワムシ諸株の増殖と保存に関する一連の研究を行っているが、その中で胚発生の発生段階の明確な記載の必要が生じたことから、その胚発生の経過について詳細な観察を行った。歴代培養したいわゆる長崎株の単性生殖雌卵からの孵化個体を供試材料とし、水温25℃、塩分25‰、明暗各12時間の条件下で、海産クロレラを餌料として個別飼育を行い、それらの産出した単性生殖雌卵(親個体に懸着)の胚発生過程を顕微鏡下で連続的に観察した結果、1)産出された卵の孵化までに要する時間は、約20時間で一定していた。2)胚の発生段階は、卵の外部から識別される形態的特徴にしたがって19期に分けられた。3)産出時から各期に至るまでの経過時間、ならびに各期の形態的特徴を図示・記載すると共に、顕徴鏡写真により示した。
Since the euryhaline rotifer Brachionus plicatilis is widely used as a food organisim in aquaculture, a lot of information concerning the biology of this species has been accumulated, but no information is available on the developmental stages of the amictic eggs. In the present work, some observations were made on the development of the parthenogenetic or amictic eggs of B. plicatilis reared under a constant environmental conditions (temperature: 25°C, salinity: 25%, photoperiod: 12D-12L, food: Chlorella sp.). The average time for development is ca. 20h. Based on the morphological characteristics of embryos, the process of the development is classified into 19 stages, each of which is pictured, figured and described. The pattern of early cleavage in B. plicatilis is similar to the previous descriptions in other rotifers.
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NDC分類 |
水産業 [ 660 ]
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言語 |
英語
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資源タイプ | 紀要論文 |
出版者 |
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
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発行日 | 1988-12 |
出版タイプ | Version of Record(出版社版。早期公開を含む) |
アクセス権 | オープンアクセス |
収録物識別子 |
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621
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