マイクロ波加熱における液状試料のエネルギー吸収に関する研究

アクセス数 : 1354
ダウンロード数 : 258

今月のアクセス数 : 2
今月のダウンロード数 : 4
File
39-0698.pdf 870 KB 種類 : fulltext
Title ( jpn )
マイクロ波加熱における液状試料のエネルギー吸収に関する研究
Title ( eng )
Studies on the Energy Absorbed in Liquid Samples during Microwave Heating
Creator
Kurokawa Masayuki
Kubota Kiyoshi
Source Title
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
Volume 26
Issue 1・2
Start Page 69
End Page 78
Abstract
前報l,2)において、ジャガイモ薄片のマイクロ波加熱クッキングにおけるクッキング速度式の設定に関する研究を行ってきた。各種のマイクロ波加熱装置を設計するためには、マイクロ波加熱をした食品の吸収エネルギーと温度上昇の測定が必要となってくる。本研究では、電子レンジを用いて、液状試料のマイクロ波加熱における温度上界の値を測定し、吸収効率の値を簡単な熱関係式を設定することによって計算する研究を行った。小容器に水を入れたものを、大容器に油を入れた中に入れる時に、油の吸収効率が低下しても、内部の水の吸収効率は低下しないで加熱できるという興味深い結果が得られることがわかった。この結果は、食品のマイクロ波加熱によるフライング操作が効率よく行えることを示唆している。
In previous papers1,2), we have studied the cooking-rate equations on the microwave heated cooking of potato slices. In order to design various microwave heating apparatuses, it is necessary to measure the absorbed energy and the increased temperature of microwave heated foodstuffs. In this paper, the values of the increased temperature of liquid samples during microwave heating in an electronic range were observed, and the values of the absorption efficiency were calculated by using a simple energy equation formed by authors. The temperature of water in a small vessel in a large vessel contained salad oil was measured. The value was very large same as a small vessel contained water was set up only in the electronic range. This phenomena observed are very interesting for the microwave frying of foodstuffs.
NDC
Domestic arts and sciences [ 590 ]
Language
jpn
Resource Type departmental bulletin paper
Publisher
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
Date of Issued 1987-11
Publish Type Version of Record
Access Rights open access
Source Identifier
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621