Studies on the FIow Behaviour in the Low FIow Region of Soy Sauce (Shoyu) and Worcester Sauce

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ファイル情報(添付)
26-2031.pdf 856 KB 種類 : 全文
タイトル ( eng )
Studies on the FIow Behaviour in the Low FIow Region of Soy Sauce (Shoyu) and Worcester Sauce
タイトル ( jpn )
しょう油とウスターソースの低流速域における流動特性に関する研究
作成者
Moturi Samuel A.
Kubota Kiyoshi
収録物名
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
21
1・2
開始ページ 23
終了ページ 33
抄録
液状食品に関する流動方程式は、各種装置を設計、制御をしていく場合に必要となる。

本研究では、しょう油とウスターソースの低流速域における流動特性に関する研究を、温度T=276~323゜Kにおいて行った。

流動特性の測定には、圧力を変化させて操作できる毛管形粘度計を使用した。いずれもニュートン流動を示した。粘度の温度関係式として次式が得られた。
K = a exp (b/T ^m ) [g/㎝・sec]
しょう油 : a = 2.03 × 10⁻³, b = 7.63 × 10⁷, m = 3
ウスターソース : a = 1.94 × 10⁻³, b = 8.20 × 10⁷, m = 3

また、密度の温度関係式として次式が得られた。
p = a + bT + cT² [g/㎝³]
しょう油 : a = 0.991, b = 1.70 × 10⁻³, C = - 3.45 × 10⁻⁶
ウスターソース : a = 0.870, b = 2.48 × 10⁻³, C = - 4.59 × 10⁻⁶,
The flow equations of liquid foods are important for designing the equipment and controlling the various processes. In this investigation, the flow behaviour of two popular products namely Shoyu and Sauce have been analysed at 276 - 323°K for low Reynolds nurnbers. For measuring the flow behaviour a capillary tube viscometer operated under various pressures was used.

The results indicate that the flow behaviour of these products, under relevant conditions of the experiment, is Newtonian. The variation of the viscosity of these products as a function of temperature was investigated and an equation proposed(**) for the exponential curves thereof. Along similar lines, the variation of density with temperature was analysed and visualised as hyperbolic curves(***).

(**)
  K = a exp (b/T ^m) (g/cm-sec)
For Shoyu:
  a = 2.03 × 10⁻³, b = 7.63 × 10⁷, m = 3
For Sauce:
  a = 1.94 × 10⁻³, b = 8.20 × 10⁷, m = 3

(***)
  p = a + bT + cT² (g/㎝³)
For Shoyu:
  a = 0.991, b = 1.70 × 10⁻³, C = - 3.45 × 10⁻⁶
For Sauce:
  a = 0.870, b = 2.48 × 10⁻³, C = - 4.59 × 10⁻⁶
NDC分類
家政学・生活科学 [ 590 ]
言語
英語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
発行日 1982-12
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621