6品種のリンゴ果実硬度のレーザー・ドップラー法による非破壊・非接触測定

日本食品科学工学雑誌 51 巻 9 号 483-490 頁 2004 発行
アクセス数 : 1120
ダウンロード数 : 221

今月のアクセス数 : 1
今月のダウンロード数 : 0
ファイル情報(添付)
shokuhinkagaku_51_483.pdf 585 KB 種類 : 全文
タイトル ( jpn )
6品種のリンゴ果実硬度のレーザー・ドップラー法による非破壊・非接触測定
タイトル ( eng )
Nondetructive and noncontact measurement of flesh firmness of 6 apple cultivars by laser dopplar vibrometer (LDV)
作成者
元村 佳恵
長尾 多実子
収録物名
日本食品科学工学雑誌
51
9
開始ページ 483
終了ページ 490
抄録
For the investigation of non-destructive measurement of fruit firmness, 6 cultivars of fruit were stored at 20 degree after harvest. Every week, using 5-10 fruits, the frequency of second resonance of individual fruit were measured by a Laser Doppler Vibrometer(LDV) non-destructively, and the elastic indexes were calculated with the second resonance and fresh weight. Thereafter, the fresh firmness was measured by ordinary destructive method with the Magnes-Tsylor fruit firmness tester. From the correlation coefficient between the elastic indexes and the firmness, the possibility to measure the flesh firmness of 6 apple cultivars by LDV method was evaluated. As the result, in 'Natsumidori', 'Iwai', 'Tsugaru', and 'Starking Delicious', the correlation coefficients were over 0.89, a practical possibility of this method was suggested. In 'Fuji' and 'Goden Delicious', however, the correlation coefficients were lower than 0.73, and 0.66, respectively. In these two cultivars, further analysis on this method are proceeding for the practical application
NDC分類
農業 [ 610 ]
言語
日本語
資源タイプ 学術雑誌論文
出版者
日本食品工学会
発行日 2004
権利情報
Copyright (c) 2004 社団法人日本食品科学工学会
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[NCID] AN10467499
[ISSN] 1341-027X