大学生の偏食に関連する食嗜好尺度作成の試みと妥当性および信頼性の検討

学習開発学研究 9 号 13-21 頁 2016-03-16 発行
アクセス数 : 1954
ダウンロード数 : 4207

今月のアクセス数 : 20
今月のダウンロード数 : 62
ファイル情報(添付)
JEducSci_9_13.pdf 1.56 MB 種類 : 全文
タイトル ( jpn )
大学生の偏食に関連する食嗜好尺度作成の試みと妥当性および信頼性の検討
タイトル ( eng )
Development, validity, and reliability of a scale of food preference of imbalanced diet
作成者
加藤 佳子
収録物名
学習開発学研究
Journal of Learning Science
9
開始ページ 13
終了ページ 21
収録物識別子
[PISSN] 1883-8200
[NCID] AA1244667X
抄録
This study tried to develop the Food Preference Scale for Imbalanced Diet (FPSID), and evaluated its validity and reliability. For pilot study, 10 university students (5 males and 5 females) participated in semi-structured interview; it was used to construct scale items, considering food preference for imbalanced diet. A questionnaire survey was conducted on 920 university students, including 673 males and 247 females. Exploratory factor analysis which revealed the FPSID composed of the following subscales: aversion to hated food, aversion to food sensory, aversion to vegetables, receptivity to diverse food, and receptivity to the same food. Cronbach α were above .76. Confirmatory factor analysis confirmed validity of the scale too. Correlations between the FPSID and neuroticism and preference for novelty food were reported. Based on these results, it was concluded that the scale was valid and reliable for measuring food preference that relate to imbalanced diet.
著者キーワード
偏食
食嗜好
神経症傾向
大学生
imbalanced diet
food preference
neuroticism
university student
内容記述
本研究は,科研費(課題番号23500945)の助成を受けたものである。
NDC分類
教育 [ 370 ]
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学大学院教育学研究科学習開発学講座
発行日 2016-03-16
権利情報
Copyright (c) 2016 広島大学大学院教育学研究科学習開発学講座
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 1883-8200
[NCID] AA1244667X