大学生の偏食に関連する食嗜好尺度作成の試みと妥当性および信頼性の検討
学習開発学研究 9 号
13-21 頁
2016-03-16 発行
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種類 :
全文
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タイトル ( jpn ) |
大学生の偏食に関連する食嗜好尺度作成の試みと妥当性および信頼性の検討
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タイトル ( eng ) |
Development, validity, and reliability of a scale of food preference of imbalanced diet
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作成者 |
加藤 佳子
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収録物名 |
学習開発学研究
Journal of Learning Science
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号 | 9 |
開始ページ | 13 |
終了ページ | 21 |
収録物識別子 |
[PISSN] 1883-8200
[NCID] AA1244667X
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抄録 |
This study tried to develop the Food Preference Scale for Imbalanced Diet (FPSID), and evaluated its validity and reliability. For pilot study, 10 university students (5 males and 5 females) participated in semi-structured interview; it was used to construct scale items, considering food preference for imbalanced diet. A questionnaire survey was conducted on 920 university students, including 673 males and 247 females. Exploratory factor analysis which revealed the FPSID composed of the following subscales: aversion to hated food, aversion to food sensory, aversion to vegetables, receptivity to diverse food, and receptivity to the same food. Cronbach α were above .76. Confirmatory factor analysis confirmed validity of the scale too. Correlations between the FPSID and neuroticism and preference for novelty food were reported. Based on these results, it was concluded that the scale was valid and reliable for measuring food preference that relate to imbalanced diet.
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著者キーワード |
偏食
食嗜好
神経症傾向
大学生
imbalanced diet
food preference
neuroticism
university student
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内容記述 |
本研究は,科研費(課題番号23500945)の助成を受けたものである。
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NDC分類 |
教育 [ 370 ]
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言語 |
日本語
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資源タイプ | 紀要論文 |
出版者 |
広島大学大学院教育学研究科学習開発学講座
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発行日 | 2016-03-16 |
権利情報 |
Copyright (c) 2016 広島大学大学院教育学研究科学習開発学講座
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出版タイプ | Version of Record(出版社版。早期公開を含む) |
アクセス権 | オープンアクセス |
収録物識別子 |
[ISSN] 1883-8200
[NCID] AA1244667X
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