Farm Techniques Used by the Japanese Farmers in Achieving Sustainable Agricultural Development

生物生産学研究 37 巻 39-52 頁 1998-12 発行
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ファイル情報(添付)
59-0053.pdf 1.33 MB 種類 : 全文
タイトル ( eng )
Farm Techniques Used by the Japanese Farmers in Achieving Sustainable Agricultural Development
タイトル ( jpn )
持続的農業発展と日本農民の農業技術
作成者
Kashem M. A.
Mikuni H.
収録物名
生物生産学研究
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
37
開始ページ 39
終了ページ 52
抄録
この研究は持続的農業発展を達成するために稲作、野菜、果樹、花の栽培で、日本の農民が使用した農業技術に焦点を当てる。資料は1997年9月15日から11月10日の間に農協の営農指導員によって、ランダムに45戸の農家からの面接調査によって集められた。農民による農業技術を評価するために4ポイントリカートタイプの表が用いられた。農業技術の使用指標は使用された技術を順位づけるために計算された。分析結果は持続的農業技術の使用では、稲作が最も高く、ついで野菜、花、果樹の順であった。また農民の農業技術の使用は彼らの農家規模と情報源への接触ときわめて積極的な相関関係を有していた。
The study focuses on the farm techniques (FTs) used by the Japanese farmers in the cultivation of rice, vegetables and flowers, and fruits in order to attain sustainable agricultural development. Data were collected from a random sample of 45 households through personal interview schedule by the Co-operative Supervisors during 15 September to 10 November 1997. In addition, data were also collected from the extension officials and co-operative advisors through RRA (Rapid Rural Appraisal) during July to December 1997. Four-point Likert type scale was used to measure the farm techniques used by the farmers. Farm techniques use index (FTUI) was also computed in order to make ranking of the techniques used. The findings reveal that farmers' use of farm techniques were the highest in rice cultivation followed by vegetables and flowers, and fruits respectively. The use of farm techniques by the farmers had significant positive correlation with their farm size, and contact with information sources.
著者キーワード
Farm techniques
farmer
sustainability
agriculture
environment
持続的農業
農業技術
農業情報
NDC分類
農業 [ 610 ]
言語
英語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
発行日 1998-12
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 1341-691X
[NCID] AN10409040