畜産物流通構造の成立と再編成 : 豚肉を研究対象として

生物生産学研究 36 巻 2 号 101-113 頁 1997-12 発行
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タイトル ( jpn )
畜産物流通構造の成立と再編成 : 豚肉を研究対象として
タイトル ( eng )
The Formation of Livestock Marketing System and its Re-organization : Viewpoint on Pork Sector.
作成者
王 良原
三國 英實
収録物名
生物生産学研究
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
36
2
開始ページ 101
終了ページ 113
抄録
今日の農業生産は、高度に発達した資本主義的生産様式に包摂されることを余儀なくされた。農産物はその生産過程と生産物の特質により、農産物の商品化、すなわち、生産物の価値実現過程において、商業資本の役割は重要である。農業生産のなかでも、畜産部門は他の農産物との相違から、流通構造は以下の要因に規定される。すなわち、第1に、生産物の規格化及び標準化が不可能である、第2に、飼料に火きく依存する迂回生産である、第3に、整形加工と分割販売を必要とする、第4に、生産長期性による不利な資金調達、第5に、ふん尿処理にかかる費用は生産コストを増加させる、などである。したがって、商業資本の機能のうちに、とくに資金供与、整形加工、保管の3つの機能は畜産の再生産過程における役割は他の農産物より大きく、畜産物の流通構造にも強い影響を与える。豚肉を具体的な研究対象に実際の流通過程を見ると、生産、集出荷、と畜、仲継、分散の5つの段階が存在することが分かる。前期的商人資本はこれらの諸機能を掌握することにより、閉鎖的市場のもとで豚肉流通を支配した、これに対して、市場の近代化は主として国家の市場介入や、生産者と消費者の組合運動により、従来の閉鎖的、独占的市場を公開、公正、自由競争の市場に導いた。しかし、加工型畜産と畜産インテグレーションの急速な進展により、少数の大規模資本による寡占的競争が強化され、豚肉の流通構造も再編されつつある。その結果、第1の生産基盤の脆弱化、第2の集出荷の不透明化、第3の公的と畜施設の遊休化、第4の卸売市場の機能後退、第5の小売秩序の喪失、などの解決すベき課題が提起されている
Agriculture nowadays tends to be subsumed by the producing models, which have grown rapidly under the capitalism. For the characteristics of producing process and products, the role of commercial capital is very important to the commercialization activities of agricultural products. Furthermore, in the section of agricultural production, the marketing system of livestock seems to be regulated by some factors, which are different from other agricultural products. Consequently, these factors make the functions of commercial capital; especially shaping, storage, and financing to be particularly necessary for maintaining livestock producing cycle, and have great influence on the marketing system. While observing the marketing system with a viewpoint on pork, it could he found out that the system is composed of five divisions, i.e. breeding, shipment, slaughtering, intermediating and retailing. In early stage, commercial capital ruled the pork market by controlling these stages. In order to adjust the market to an open and a fair one, the modernization of pork market is promoted mainly by nation's policies, cooperative activities of farmers and consumers. But the high development of livestock processing industry and integrated management, which are operated by a few large capitalists afterwards, has brought oligopoly competition to pork market and try to reorganize the market system by it's own ways. Accordingly, the prime problems of present stage are: (a) losing of farm potential, (b) unclearness of shipment structure, (c) low running of public slaughter-house and wholesale market, (d) disorder of retail market, which needs be solved pressingly.
著者キーワード
資本主義
資本循環
価値実現
商業資本
迂回生産型
整形加工
capitalism
circuit of capital
realization of value
commercial capital
round-about production
shaping
NDC分類
畜産業 [ 640 ]
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
発行日 1997-12
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 1341-691X
[NCID] AN10409040