窒素源の違いがin vitroにおけるトウモロコシデンプンの分解に及ぼす影響

生物生産学研究 32 巻 1 号 15-22 頁 1993-06 発行
アクセス数 : 1446
ダウンロード数 : 171

今月のアクセス数 : 5
今月のダウンロード数 : 3
ファイル情報(添付)
50-0518.pdf 813 KB 種類 : 全文
タイトル ( jpn )
窒素源の違いがin vitroにおけるトウモロコシデンプンの分解に及ぼす影響
タイトル ( eng )
Effect of Supplemental Nitrogen Sources on In Vitro Starch Degradation of Corn
作成者
渡辺 隆成
山谷 洋二
収録物名
生物生産学研究
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
32
1
開始ページ 15
終了ページ 22
抄録
粗濃比50:50と20:80、粗蛋白質含量12%と17%とする4種類の飼料を摂取している羊の反芻腎内容液を用いて、in vitro でのトウモロコシデンプンの分解率に及ぼす添加窒素源(コーングルテンミール、コーングルテンミール+リジン、カゼイン、尿素)の影響を調べた。トウモロコシデンプンの分解率は、低蛋白質飼料給与時の反芻胃内容液に比べて、高蛋白質飼料給与時の反芻腎内容液による培養で高くなった。いずれの反芻野内容液でも、カゼインおよび尿素の添加培養によるデンプン分解率がコーングルテンミールの単独添加あるいはリジン混合物の添加培養に比べて高くなった、培養基質へのリジンの添加はデンプン分解率に影響を及ぼさなかった。アミノ酸よりもアンモニア態窒素がトウモロコシデンプンの分解の程度に密接に関係していると推察された。
Starch degradation of corn was measured after incubation with ruminal fluids supplemented with six nitrogen sources; urea, casein and corn gluten meal plus four levels of lysine. Ruminal fluids were obtained from sheep fed four diets whose hay to concentrate ratios were 50:50 and 20:80 at 12 or 17% crude protein. Incubations with ruminal fluids from sheep fed the high-protein diets caused higher degradation than those from sheep fed the low-protein diets. The degradation of starch incubated with urea or casein was higher than that with corn gluten meal plus lysine. Additions of lysine to corn gluten meal were not able to enhance starch degradation by any ruminal fluids. Ammonia nitrogen rather than amino acid seems strongly to affect in vitro degradation of starch in corn.
著者キーワード
in vitro
粗蛋白質含量
粗濃比
窒素源
デンプン分解
concentrate level
crude protein content
nitrogen source
starch degradation
NDC分類
医学 [ 490 ]
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
発行日 1993-06
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 1341-691X
[NCID] AN10409040