Effect of Salinity on Hydrogen Production and Growth of Lyngbya sp.
広島大学生物生産学部紀要 Volume 30 Issue 1
Page 13-17
published_at 1991-06
アクセス数 : 832 件
ダウンロード数 : 94 件
今月のアクセス数 : 3 件
今月のダウンロード数 : 1 件
この文献の参照には次のURLをご利用ください : https://doi.org/10.15027/23518
File |
46-1605.pdf
420 KB
種類 :
fulltext
|
Title ( eng ) |
Effect of Salinity on Hydrogen Production and Growth of Lyngbya sp.
|
Title ( jpn ) |
ラン藻 Lyngbya sp.no.108株の水素生産および成育に対する食塩濃度の影響
|
Creator |
Kuwada Yoshinori
Ohta Yoshiyuki
|
Source Title |
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
|
Volume | 30 |
Issue | 1 |
Start Page | 13 |
End Page | 17 |
Abstract |
アルギン酸ナトリウムで固定化したラン藻 Lyngbyasp.no.108 による水素の生産量は、培地および反応液の食塩濃度に影響を受けた。3%以上の食塩濃度の培地で培養した菌体の水素生産量は、3%以下の食塩濃度の培地で培養した菌体の水素生産量より低かった。しかし、これらの菌体を固定化した場合、培地の食塩濃度が増大するとともに、水素の生産量も増大した。これらの結果より、菌体を保持しているゲルが、浸透圧によるショックから菌体を保護していると考えた。
Hydrogen production by Lyngbya sp. (no. 108) immobilized on calcium alginate was affected by the salinity of the reaction mixture and growth medium. Free cells grown in 3% NaCl produced less hydrogen than cells grown in lower salt concentrations. Hydrogen production by immobilized cells increased with increasing salinity of growth medium. Calcium alginate gel also seems to protect these cells from osmotic shock.
|
NDC |
Botany [ 470 ]
|
Language |
eng
|
Resource Type | departmental bulletin paper |
Publisher |
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
|
Date of Issued | 1991-06 |
Publish Type | Version of Record |
Access Rights | open access |
Source Identifier |
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621
|