Effect of Salinity on Hydrogen Production and Growth of Lyngbya sp.

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File
46-1605.pdf 420 KB 種類 : fulltext
Title ( eng )
Effect of Salinity on Hydrogen Production and Growth of Lyngbya sp.
Title ( jpn )
ラン藻 Lyngbya sp.no.108株の水素生産および成育に対する食塩濃度の影響
Creator
Kuwada Yoshinori
Ohta Yoshiyuki
Source Title
広島大学生物生産学部紀要
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
Volume 30
Issue 1
Start Page 13
End Page 17
Abstract
アルギン酸ナトリウムで固定化したラン藻 Lyngbyasp.no.108 による水素の生産量は、培地および反応液の食塩濃度に影響を受けた。3%以上の食塩濃度の培地で培養した菌体の水素生産量は、3%以下の食塩濃度の培地で培養した菌体の水素生産量より低かった。しかし、これらの菌体を固定化した場合、培地の食塩濃度が増大するとともに、水素の生産量も増大した。これらの結果より、菌体を保持しているゲルが、浸透圧によるショックから菌体を保護していると考えた。
Hydrogen production by Lyngbya sp. (no. 108) immobilized on calcium alginate was affected by the salinity of the reaction mixture and growth medium. Free cells grown in 3% NaCl produced less hydrogen than cells grown in lower salt concentrations. Hydrogen production by immobilized cells increased with increasing salinity of growth medium. Calcium alginate gel also seems to protect these cells from osmotic shock.
NDC
Botany [ 470 ]
Language
eng
Resource Type departmental bulletin paper
Publisher
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
Date of Issued 1991-06
Publish Type Version of Record
Access Rights open access
Source Identifier
[ISSN] 0387-7647
[NCID] AN00213621