「一斉共同体主義」的な学校給食における「食マイノリティ」 : 学校給食を提供する現場における食物アレルギー対応をめぐって

国際教育協力論集 25 巻 1 号 31-51 頁 2022-10-31 発行
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ファイル情報(添付)
JICE_25-1_31.pdf 657 KB 種類 : 全文
タイトル ( jpn )
「一斉共同体主義」的な学校給食における「食マイノリティ」 : 学校給食を提供する現場における食物アレルギー対応をめぐって
タイトル ( eng )
“Food Minority” in Japan’s “ Simultaneous Communitarianism” School Lunches: Food Allergy Response at the Sites that Provide School Lunches
作成者
四方 利明
収録物名
国際教育協力論集
Journal of international cooperation in education
25
1
開始ページ 31
終了ページ 51
ページ数 21
収録物識別子
[PISSN] 1344-2996
[EISSN] 1344-7998
[NCID] AA11281847
抄録
In this article, we conducted an interview survey of diet and nutrition teachers, dietitians (school dietitians), teachers and administrative staff at sites involved in the preparation and cooking of school lunch menus, such as school lunch centers, schools, and boards of education, to discuss the response to food allergy at the school lunches. The results showed that sites providing school lunches are taking various measures to ensure safety as their top priority, depending on their own conditions, such as differences in implementation methods (e.g., whether they use a kitchen of school lunch centers or an individual school kitchen), facilities, size, and staffing. Moreover, in some cases, they strive toward making the same menu items available to everyone, regardless of whether they have food allergies. These cases have the potential for inclusive school lunches where “food minorities” are not excluded but rather, given recognition and enabled to coexist with the “food majority.” This is because “food minorities” who cannot eat certain foods due to food allergies or religious reasons tend to be “excluded” in Japan’s “simultaneous communitarianism” school lunches, where everyone eats the same menu simultaneously. Furthermore, it is important that the existence of “food minority” children and their eating styles, which differ from those of the “food majority,” be accepted, and in some cases, this was attempted.
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学教育開発国際協力研究センター
Center for the Study of International Cooperation in Education
発行日 2022-10-31
権利情報
Copyright (c) 2022 広島大学教育開発国際協力研究センター
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
助成機関名
日本学術振興会
Japan Society for the Promotion of Science
助成機関識別子
[Crossref Funder] https://doi.org/10.13039/501100001691
研究課題名
学校給食における多様性の実現に向けて-「食マイノリティ」の承認をめぐって
学校給食における多様性の実現に向けて-「食マイノリティ」の承認をめぐって
研究課題番号
18K02321
助成機関名
日本学術振興会
Japan Society for the Promotion of Science
助成機関識別子
[Crossref Funder] https://doi.org/10.13039/501100001691
研究課題名
食マイノリティの「合理的配慮」に関する研究-アレルギー対応と宗教対応の観点から
食マイノリティの「合理的配慮」に関する研究-アレルギー対応と宗教対応の観点から
研究課題番号
22K02269