幼稚園のお弁当を通じた食育プログラム : 保護者の食に対する意識の変容に着目して
学部・附属学校共同研究紀要 43 号
43-51 頁
2015-03-26 発行
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種類 :
全文
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タイトル ( jpn ) |
幼稚園のお弁当を通じた食育プログラム : 保護者の食に対する意識の変容に着目して
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タイトル ( eng ) |
A program of dietary education through boxed lunch related activities in kindergarten : Focusing on changing parents’ attitudes toward eating habits
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作成者 | |
収録物名 |
学部・附属学校共同研究紀要
THE ANNALS OF EDUCATIONAL RESEARCH
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号 | 43 |
開始ページ | 43 |
終了ページ | 51 |
収録物識別子 |
[PISSN] 1346-5104
[EISSN] 2435-9041
[NCID] AA11551679
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抄録 |
幼児期は,保護者や周囲の環境の影響を受けて,基本的生活習慣,とりわけ食習慣が形成される大切な時期である。園児の1日の食事の1/3を占めている昼食の形態は,お弁当であり,保護者の食意識の影響を大きく受けている。そこで,本研究では,園児の持参する弁当に着目し,保護者に食育プログラムを行うことは,保護者にどのような意識の変容をもたらすのか明らかにすることを目的とした。方法としては,保護者の食に対する意識を把握し,分析した後に食育プログラムとして,①ぱくぱく弁当の実施(1品献立指弁当),②レシピのデーターベース,③食育講演会を実践した。その結果,お弁当作りを通して,手作りの良さを感じ子育ての喜びを味わう一方で,栄養面や好き嫌いの克服に悩む姿がみられた。このことが,子どもの育ちと向き合うきっかけとなり,食育プログラムで得た知識を日々のお弁当作りに活かすことによって,お弁当の内容に変化がみられた。親子のつながりが強い幼児期に,保護者に対して正しい知識と改善方法を提示する食育プログラムは,子どもの食環境の改善に有効であることが示唆された。
Adequate childhood experiences regarding lifestyle and habits have an important effect on adolescents. In particular, eating habits are formulated largely in childhood. Kindergarten children eat boxed lunches prepared by their parents every day. The contents of these boxed lunches reflect parents’ attitudes toward eating habits. We focused, therefore, on the contents of the lunches and analyzed how parents’ attitudes changed when a program of dietary education was provided to them. Initially, parents were asked to complete a questionnaire survey. Using the results, we conducted a program of dietary education that included the following: i) the pakupaku-bento (one original boxed lunch menu), ii) access to a recipe database, and iii) a lecture on dietary education. In this study, we found that parents have difficulty in preparing boxed lunches, especially in relation to ensuring that they are nutritious given children’s faddishness. It was also shown that the program affected the contents of the boxed lunches. These results suggest that this program improves parents’ attitudes toward eating habits and, consequently, can create better eating habits in their children.
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NDC分類 |
教育 [ 370 ]
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言語 |
日本語
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資源タイプ | 紀要論文 |
出版者 |
広島大学学部・附属学校共同研究機構
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発行日 | 2015-03-26 |
出版タイプ | Version of Record(出版社版。早期公開を含む) |
アクセス権 | オープンアクセス |
収録物識別子 |
[ISSN] 1346-5104
[NCID] AA11551679
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