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ID 23478
file
Thumnail 39-0698.pdf 870 KB
title alternative
Studies on the Energy Absorbed in Liquid Samples during Microwave Heating
creator
Kurokawa, Masayuki
Kubota, Kiyoshi
NDC
Domestic arts and sciences
abstract
前報l,2)において、ジャガイモ薄片のマイクロ波加熱クッキングにおけるクッキング速度式の設定に関する研究を行ってきた。各種のマイクロ波加熱装置を設計するためには、マイクロ波加熱をした食品の吸収エネルギーと温度上昇の測定が必要となってくる。本研究では、電子レンジを用いて、液状試料のマイクロ波加熱における温度上界の値を測定し、吸収効率の値を簡単な熱関係式を設定することによって計算する研究を行った。小容器に水を入れたものを、大容器に油を入れた中に入れる時に、油の吸収効率が低下しても、内部の水の吸収効率は低下しないで加熱できるという興味深い結果が得られることがわかった。この結果は、食品のマイクロ波加熱によるフライング操作が効率よく行えることを示唆している。
abstract
In previous papers1,2), we have studied the cooking-rate equations on the microwave heated cooking of potato slices. In order to design various microwave heating apparatuses, it is necessary to measure the absorbed energy and the increased temperature of microwave heated foodstuffs. In this paper, the values of the increased temperature of liquid samples during microwave heating in an electronic range were observed, and the values of the absorption efficiency were calculated by using a simple energy equation formed by authors. The temperature of water in a small vessel in a large vessel contained salad oil was measured. The value was very large same as a small vessel contained water was set up only in the electronic range. This phenomena observed are very interesting for the microwave frying of foodstuffs.
journal title
Journal of the Faculty of Applied Biological Science, Hiroshima University
volume
Volume 26
issue
Issue 1・2
start page
69
end page
78
date of issued
1987-11
publisher
広島大学生物生産学部
農林水産研究情報センター
issn
0387-7647
ncid
SelfDOI
language
jpn
nii type
Departmental Bulletin Paper
HU type
Departmental Bulletin Papers
DCMI type
text
format
application/pdf
text version
publisher
department
Graduate School of Biosphere Science
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