潮州工夫茶の成立に関する考察
比較日本文化学研究 16 号
23-43 頁
2023-03-31 発行
アクセス数 : 237 件
ダウンロード数 : 551 件
今月のアクセス数 : 13 件
今月のダウンロード数 : 35 件
この文献の参照には次のURLをご利用ください : https://doi.org/10.15027/53587
ファイル情報(添付) |
HNBK_16_23.pdf
1.26 MB
種類 :
全文
|
タイトル ( jpn ) |
潮州工夫茶の成立に関する考察
|
タイトル ( eng ) |
A Study of the Creation of Chaozhou Kungfu Tea Practice
|
作成者 |
劉 嫦雲
|
収録物名 |
比較日本文化学研究
|
号 | 16 |
開始ページ | 23 |
終了ページ | 43 |
収録物識別子 |
[PISSN] 1882-8701
[NCID] AA1234386X
|
抄録 |
Chaozhou Kungfu tea practice is a tea tasting practice and tradition popular in the Yuedong region (East of Guangdong Province), with Chaozhou as its center. This paper studies the origin and development of Chaozhou Kungfu tea from the perspectives of tea production and tea tasting. Dating back to the 18th century, Oolong tea came into being in the Wuyi Mountain area in Fujian Province and was introduced to Chaozhou by tea merchants. It became prevalent there during the reign of Emperors Qianlong and Jiaqing along with its tasting practice. In the 19th century,the Chaozhou Kungfu tea practice took shape by integrating Fujian Oolong tea practice into a local one. In the early 20th century, Oolong tea production was localized and matured in the Fenghuang Mountain area in Chaozhou. Since the middle and late 20th century, Fenghuang Dancong tea, a local Oolong tea variant, has mostly been used for Chaozhou Kungfu tea instead of the Wuyi tea. In summary, the creation of Chaozhou Kungfu tea practice was heavily influenced by the Fujian tea culture, in which the Chaozhou tea merchants also played an essential role.
|
著者キーワード |
Chaozhou Kungfu Tea
creation
tea production
tea tasting
|
内容記述 |
本稿は潮州市哲学社会科学2021年度一般項目「潮州工夫茶与日本煎茶道的跨文化比較研究」(2021-A-09)の助成を受けたものである。
|
言語 |
日本語
|
資源タイプ | 紀要論文 |
出版者 |
広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野
|
発行日 | 2023-03-31 |
権利情報 |
Copyright (c) 2023 広島大学大学院人間社会科学研究科人文学プログラム総合人間学分野
|
出版タイプ | Version of Record(出版社版。早期公開を含む) |
アクセス権 | オープンアクセス |
収録物識別子 |
[ISSN] 1882-8701
[NCID] AA1234386X
|