水飴を用いた熱対流モデル実験の操作性向上

学校教育実践学研究 25 巻 45-50 頁 2019-03-20 発行
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タイトル ( jpn )
水飴を用いた熱対流モデル実験の操作性向上
タイトル ( eng )
An improved and simple experimental technique for modeling thermal convection in science class using frozen starch syrup and localized heating
作成者
藤井 潤
兼重 堅志郎
妹尾 息吹
収録物名
学校教育実践学研究
Hiroshima journal of school education
25
開始ページ 45
終了ページ 50
収録物識別子
[ISSN] 1341-111X
[NCID] AN10491493
抄録
Plate tectonics is one of the most important and basic concepts required for understanding volcanic activity, seismicity, and various geological phenomena occurring within the framework of the rock cycle. Mantle convection, which refers to the thermal convection in the mantle, is the driving force for plate tectonics. Therefore, a heat convection modeling experiment was proposed for secondary school-level science students so that they can visualize and comprehend mantle convection. In this article, to improve operability and repeatability, we proposed a technique for conducting a simple experiment to model thermal convection using frozen starch syrup and localized heating; the use of starch syrup was suggested in a previous study.
著者キーワード
model experiment
thermal convection
science class
frozen syrup
localized heating
内容記述
本研究の一部はJSPS科研費26350235,16K00966,17H00820の助成を受けて行われた。
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学大学院教育学研究科附属教育実践総合センター
発行日 2019-03-20
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 1341-111X
[NCID] AN10491493