小学校家庭科における食物選択支援ツールを用いた栄養教育の開発 <学習指導法・教材およびカリキュラム開発>
学校教育実践学研究 21 巻
67-73 頁
2015-03-20 発行
アクセス数 : 1272 件
ダウンロード数 : 1531 件
今月のアクセス数 : 9 件
今月のダウンロード数 : 4 件
この文献の参照には次のURLをご利用ください : https://doi.org/10.15027/37515
ファイル情報(添付) |
HiroshimaJSchEduc_21_67.pdf
1.24 MB
種類 :
全文
|
タイトル ( jpn ) |
小学校家庭科における食物選択支援ツールを用いた栄養教育の開発 <学習指導法・教材およびカリキュラム開発>
|
タイトル ( eng ) |
Development of Nutrition Education Using support tools to select a well-balanced diet in the Homemaking in Elementary School
|
作成者 |
山口 哲史
山本 奈美
|
収録物名 |
学校教育実践学研究
Hiroshima journal of school education
|
巻 | 21 |
開始ページ | 67 |
終了ページ | 73 |
収録物識別子 |
[ISSN] 1341-111X
[NCID] AN10491493
|
抄録 |
The implementation plan of the nutrition education for children of 5th graders of the elementary school using the support tools to select a well-balanced diet was developed and practiced. The children’ behavior in the learning process were recorded and analyzed to empirically examine the effect of the nutrition education on the students in their learning process of nutrition knowledge as well as in their acquiring process of behavior to arrange a well-balanced diet.
The results were as shown below: 1. 3 kinds of support tools to select a well-balanced diet has been developed. 2. It was revealed through the analyses of nutrition knowledge acquiring process that approximately 60 percent of the students could eventually associate fundamental foodstuff and cuisine with food groups. The analyses of the process of acquiring behavior to arrange a well-balanced diet indicated that the effects of learning were ultimately seen with approximately 40 percent of the students. |
NDC分類 |
教育 [ 370 ]
|
言語 |
日本語
|
資源タイプ | 紀要論文 |
出版者 |
広島大学大学院教育学研究科附属教育実践総合センター
|
発行日 | 2015-03-20 |
出版タイプ | Version of Record(出版社版。早期公開を含む) |
アクセス権 | オープンアクセス |
収録物識別子 |
[ISSN] 1341-111X
[NCID] AN10491493
|