パン様食品の学習材としての利用の試み

広島大学教育学部紀要. 第二部 47 号 303-307 頁 1999-03-12 発行
アクセス数 : 1008
ダウンロード数 : 275

今月のアクセス数 : 0
今月のダウンロード数 : 2
ファイル情報(添付)
タイトル ( jpn )
パン様食品の学習材としての利用の試み
タイトル ( eng )
Introduction of a Nonfermented Bread-like Food as a Learning Material in Home Economics Education
作成者
冨永 美穂子
小林 京子
佐藤 一精
収録物名
広島大学教育学部紀要. 第二部
Bulletin of the Faculty of Education, Hiroshima University. Part 2
47
開始ページ 303
終了ページ 307
抄録
An attempt was made to prepare a nonfermented bread-like food usable as home economics teaching and learning material. The new receipe could be a model for showing the leavening process of bread by use of sodium bicarbonate and yogurt as an acidifying agent. In this study, the nonfermented bread was used in the class by forty second grade high school students on the theme of "Infant foods — focusing on snacks— "

The students favorably evaluated the bread-like food as being easy to prepare in a short time, tasty, and suitable for infant snacks. The results suggested that the nonfermented bread-like food could be introduced as the teaching and learning materials for preparation of a variety of breakfast and snack foods, learning leavening process of bread and characteristics of wheat flour.
NDC分類
教育 [ 370 ]
言語
日本語
資源タイプ 紀要論文
出版者
広島大学教育学部
発行日 1999-03-12
出版タイプ Version of Record(出版社版。早期公開を含む)
アクセス権 オープンアクセス
収録物識別子
[ISSN] 0440-8713
[NCID] AN0021336X